Zielone smoothie z kiwi i szpinaku, babeczki z zielonym mchem, cytrynowe zielone ciasto z kiwi, zielone szparagi, zielone naleśniki czy zielone pesto – na Zielone Świątki warto przygotować zielone przysmaki. Można wykorzystać młoda nać pietruszki i czosnek niedźwiedzi, które o tej porze roku są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Włoskie pesto przygotowuje się z bazylii. Można jednak przyrządzić je także na bazie natki pietruszki, która smakiem, aromatem i wartościami odżywczymi nie ustępuje bazylii. Czosnek niedźwiedzi z własnego ogrodu dopełni dzieła. Podpowiadamy, jak je przygotować?
Składniki: 2 pęczki natki pietruszki, 2 pęczki czosnku niedźwiedziego, garść drobno startego twardego sera, garść dowolnych orzeszków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól.
Sposób przygotowania: Natkę pietruszki i listki czosnku niedźwiedziego oraz orzeszki drobno posiekać i przełożyć do moździerza, dodać oliwę i ucierać na aksamitny krem. Wcześniej utrzeć czosnek ze szczyptą soli. Można rozdrobnić składniki za pomocą blendera. Posypać rozdrobnionymi orzechami i tartym serem, wymieszać.
