Dzień Polskiej Żywności – święto obchodzone w naszym kraju od 2013 roku przypada na 25 sierpnia. Data nie jest przypadkowa, bowiem pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.
Celem Dnia Polskiej Żywności jest przypomnienie ciekawej i bogatej oferty rodzimych producentów żywności.
Dzień Polskiej Żywności jest okazją, aby powrócić do nieco zapomnianych, klasycznych dań lub na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne. Stare, dobre potrawy można przecież przyrządzić w niecodzienny sposób.
W Dniu Polskiej Żywności warto przygotować posiłek wyłącznie z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.
Na przykład w upalny dzień nie ma nic lepszego niż chłodne zsiadłe mleko dla orzeźwienia, w którym przemycić można dla dzieci białko i wapń. Tradycyjnym smacznym dodatkiem do zsiadłego mleka jest porcja młodych ziemniaków posypanych koperkiem.
Zsiadłe mleko jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawarte w nim cenne kultury bakterii poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zwiększając jednocześnie odporność organizmu. W zsiadłym mleku znajdują się witaminy B2, B12, A i D oraz magnez, potas, sód i wapń. Dzięki zawartości składników odżywczych zsiadłe mleko wykazuje również pozytywny wpływ na wzrost paznokci i włosów, dlatego szczególnie polecane jest miłośnikom zdrowych, zbilansowanych diet oraz wszystkim tym, którym zależy na szczupłej sylwetce. Dla liczących kalorie zsiadłe mleko to dobry wybór, bowiem w 100 gramach zsiadłego mleka znajduje się tylko 56 kcal.
Jak przyrządzić takie danie?
Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 l tłustego mleka niepasteryzowanego – najlepiej prosto od krowy, 1 pęczek koperku, 15 dag słoniny na okrasę, sól.
Sposób przygotowania: Mleko pozostawić w temperaturze pokojowej na dwa dni, najlepiej w kamionkowym naczyniu, a następnie schłodzić w lodówce. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Usmażyć słoninę na okrasę. Ziemniaki odcedzić i wyłożyć na talerz, okrasić słoniną. Posypać drobno posiekanym koperkiem. Do osobnej miseczki lub kubka wlać zsiadłe mleko. Proste i pyszne danie gotowe.
Jednak smak kwaśnego mleka nie dla każdego jest zachęcający. Można więc je przyrządzić na słodko. Do porcji zsiadłego mleka można dodać trochę cukru wanilinowego, a zrobi się ono słodsze i zyska aromat i smak wanilii.