Wszystko, czego potrzebujemy do ugotowania tej zupy, jest o tej porze roku niemal w każdej kuchni. Wystarczy tylko składniki odpowiednio połączyć, doprawić do smaku. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Rykoszyn, które jest autorem chłopskiej zupy życzy smacznego.
Składniki: 1 ½ l wody, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula, 1 pietruszka mała, ½ czerwonej papryki, ½ małego selera, 15 dag pieczarek lub borowików, ½ łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, papryka, majeranek.
Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, lekko podsmażyć z cebulą i włożyć do garnka z wodą. Resztę składników pokroić w kostkę i również przełożyć do garnka z mięsem i cebulą. Ugotować do miękkości i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i koncentratem pomidorowym. Dodać zasmażkę z masła i mąki.
Przepis podało Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Rykoszyn.