Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej w gminie Górno proponuje zupę cytrynową. Pracy przy niej niewiele, a smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto spróbować to danie w swojej kuchni rodem z Francji.
Zupa cytrynowa na stołach naszych przodków pojawiła się prawdopodobnie w XVIII wieku, gdy nad Wisłą zapanowała moda na „francuszczyznę”. Połączenie mięsnego wywaru i soku z cytryny oraz grzybów daje bardzo ciekawy efekt smakowy i jako danie jest pożywne.
Składniki: 600 g filetu drobiowego, 200 g masła, porcja włoszczyzny na wywar, 2 cytryny, 1 pęczek pietruszki, 300 g pieczarek konserwowych, 200 g śmietany 36%, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka pokroić w paski i poddusić na rozgrzanym maśle. Włoszczyznę ugotować i zalać wywarem z kurczaka. Dodać pieczarki pokrojone w paski, sok z cytryny i śmietanę. Posypać posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.