Zupa marchewkowa najlepiej smakuje przygotowana z młodej marchewki. Dlaczego? Ponieważ w młodych korzeniach jest samo zdrowie. Najwięcej prowitaminy A, ale także B6, C, E, K, zawiera tez kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Jej słodki smak daje ogromne pole do popisu w kuchni.
Krem z marchewki ma piękny kolor i intensywny smak. Podany z siekanym koperkiem zachwyca także urodą i zapachem. Polecamy tę zupę na wiosnę.
Składniki: 50 dag marchewki, 2 ziemniaki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, koperek do posypania, sól, pieprz czarny, 500 ml bulionu.
Sposób przygotowania: Cebulę i marchew obrać i pokroić w plastry, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Składniki dokładnie wymieszać i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie zmiksować do kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną koperkiem.
Przepis podały: Gospodynie z KGW Masłowianki.