Zupa marchewkowa najlepiej smakuje przygotowana z młodej marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More. Dlaczego? Ponieważ w młodych korzeniach jest samo zdrowie. Najwięcej prowitaminy A, ale także B6, C, E, K, zawiera tez kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Jej słodki smak daje ogromne pole do popisu w kuchni.
Krem z marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More ma piękny kolor i intensywny smak. Podany z siekanym koperkiem zachwyca także urodą i zapachem. Polecamy tę zupę na wiosnę.
Składniki: 50 dag marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 2 ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, koperekKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More do posypania, sól, pieprz czarny, 500 ml bulionu.
Sposób przygotowania: Cebulę i marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More obrać i pokroić w plastry, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Składniki dokładnie wymieszać i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie zmiksować do kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną koperkiem.
Przepis podały: Gospodynie z KGW Masłowianki.