Rozgrzewająca, pożywna, zdrowa i smaczna – zupa kurkowa z pęczakiem to idealna propozycja kulinarna na lutowe mrozy. Przygotowana została przez naszych leśników.
Składniki: 2 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego, ½ kg kurek, ½ kostki masła, garść pęczaku, 4 ziemniaki, natka pietruszki, ½ szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Kurki kroimy na duże kawałki. Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy pokrojone grzyby. Lekko dusimy. Im krócej to potrwa, tym będą mniej twarde. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. W dużym garnku gotujemy wywar, gdy zacznie wrzeć, dodajemy pęczak. Po około 15 minutach wrzucamy ugotowane ziemniaki i podsmażone kurki. Jeszcze chwilę gotujemy całość, a następnie zaprawiamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).