Do 5 grudnia bieżącego roku trwa głosowanie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”. Bierze w nim udział Koło Gospodyń Wiejskich z Domaszowic, które o zwycięstwo walczy w potyczce kulinarnej z zespołami z całej Polski.
Jednym z popisowych dań zdolnych kucharek jest zupa ogórkowa na kaczce. Jak ją przyrządzić?
Składniki: 500 g mięsa z kaczki 3 marchewki 2 pietruszki 10-13 ziemniaków 9-10 ogórków kwaszonych według osobistych preferencji 2-3 łyżki śmietany (12 lub 18%) sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Mięso z kaczki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po około 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz ziemniaki, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy ogórki. Wszystko razem gotujemy aż składniki zmiękną. Na koniec zupę doprawiamy solą pieprzem. Według własnego uznania możemy dodać śmietanę oraz drobno pokrojone mięso z kaczki.
Przepis podały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Domaszowicach.