Stowarzyszenie Kobiet Jagienka z gminy Strawczyn w powiecie kieleckim podało przepis na smaczną zupę pieczarkowo-serową z grzankami. Sprawdźcie, jak smakuje.
Składniki: ½ kg pieczarek, 8 kromek bułki wrocławskiej, 3 serki śmietankowe topione, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 porcja włoszczyzny, 2 l wywaru jarzynowego, 2 łyżki masła, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Z włoszczyzny przygotować wywar, warzywa zachować. Pieczarki, cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na 1 łyżce masła, następnie dodać do wywaru warzywnego i zmiksować razem z jarzynami. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Dodać serki topione, mieszać aż się rozpuszczą. Kromki bułki wrocławskiej podsmażyć na maśle i podawać po dwie do każdej porcji zupy. Bułkę można też pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle i podawać w osobnym naczyniu do zupy.
Przepis podało: Stowarzyszenie Kobiet Jagienka.