Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Zupa rybna z Maleńca
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2-2,5 kg karpia
- 1-2 średnie pietruszki
- mały seler
- liście pora
- 3 duże marchewki
- 3-4 średnie cebule
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- ostra papryka
- mąka
- jajko
Sposób przygotowania
Karpia oczyścić i wypatroszyć, od strony grzbietowej odkroić płaty tuszy, z głowy usunąć oczy i skrzela, żeby zupa nie była gorzka. Na wolnym ogniu ugotować wywar rybny z warzywami z wykorzystaniem rybiej głowy, kręgosłupa i ogona. Dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, ostrą paprykę i sól do smaku. Po ok. 45 minutach wywar należy odcedzić i wrzucić do niego kawałki pokrojonych w kostkę płatów karpia. Ponownie gotować przez ok. 10 minut. Na koniec, na gotujący się rosół „kłaść” łyżką lane kluseczki.
Ciasto na kluseczki: jajko dobrze roztrzepać, dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i dobrze rozrobić widelcem bądź łyżką. Kłaść łyżką kluseczki bezpośrednio do garnka, co jakiś czas maczając łyżkę w gorącej zupie.
Przepis podała: Barbara Kolasińska-Danielak z Rudziska.