101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Zupa rybna z Maleńca

PrzezMarzena Smoręda
15 grudnia 2022
w KULINARIA
Zupa rybna z Maleńca / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Zupa rybna z Maleńca / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Zupa rybna z Maleńca

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2-2,5 kg karpia
  • 1-2 średnie pietruszki
  • mały seler
  • liście pora
  • 3 duże marchewki
  • 3-4 średnie cebule
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • mąka
  • jajko

Sposób przygotowania

Karpia oczyścić i wypatroszyć, od strony grzbietowej odkroić płaty tuszy, z głowy usunąć oczy i skrzela, żeby zupa nie była gorzka. Na wolnym ogniu ugotować wywar rybny z warzywami z wykorzystaniem rybiej głowy, kręgosłupa i ogona. Dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, ostrą paprykę i sól do smaku. Po ok. 45 minutach wywar należy odcedzić i wrzucić do niego kawałki pokrojonych w kostkę płatów karpia. Ponownie gotować przez ok. 10 minut. Na koniec, na gotujący się rosół „kłaść” łyżką lane kluseczki.

Ciasto na kluseczki: jajko dobrze roztrzepać, dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i dobrze rozrobić widelcem bądź łyżką. Kłaść łyżką kluseczki bezpośrednio do garnka, co jakiś czas maczając łyżkę w gorącej zupie.

Przepis podała: Barbara Kolasińska-Danielak z Rudziska.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.