Wczesną wiosną w przydrożnych rowach, zaroślach i ogrodach pojawiają się młode liście szczawiu, pokrzywy, pędy chrzanu. Warto wykorzystać je w kuchni. Przepis na zupę szczawiową z pulpecikami z dodatkiem pokrzyw podały panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Śniadki Drugiej w powiecie kieleckim.
Jak ugotować taką skarbnicę witamin i minerałów?
Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, kawałek selera i pora, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ziemniaki, pęczek młodych pokrzyw, pęczek szczawiu, natka pietruszki, koperek, łyżka masła, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Zagotować 3 litry wody. Por i ziemniaki pokroić, a następnie wrzucić do wywaru. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Pokroić pęczek szczawiu i razem z cebulą dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Mięso zemleć z pokrzywą i czosnkiem. Dodać przyprawy i jajko a następnie wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki i wrzucić do gotującej się zupy. Gotować przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną natkę pietruszki i koperek. Podawać z pieczywem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich ze Śniadki Drugiej.