Zupa grzybowa jest daniem, które wyjątkowo smakuje jesienią i zimą. W okresie świąt Bożego Narodzenia można ugotować ją z suszonych grzybów.
Oto przepis polskich leśników na grzybową wigilijną, która sprawdzi się doskonale nie tylko na święta:
Składniki: 200 g suszonych borowików, 4 małe cebule, 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 3 l wody, sól i pieprz ziołowy do smaku, po 2 łyżki masła i mąki pszennej na zasmażkę.
Przyprawy: 10 ziaren czarnego pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.
Sposób przygotowania: Wypłukane w zimnej wodzie grzyby zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kwadrans. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, a wywar przecedzamy przez drobne sito do innego garnka. Jeśli kapelusze borowików są duże – kroimy je, dorzucamy do wywaru i całość zagotowujemy. Równolegle w rondelku mieszamy mąkę z rozpuszczonym masłem, a gdy się połączą, dolewamy chochelkę wywaru grzybowego i dalej mieszamy. Kiedy masa w rondelku zacznie gęstnieć, dolewamy ją do garnka z wywarem i mieszamy.
Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do wywaru, gotujemy 7-8 minut. Całość zaprawiamy śmietaną, którą wcześniej można posolić i starannie rozmieszać – zapobiegnie to jej zwarzeniu. Dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku. Zupę możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Przepis podał: Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).