101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Żurawina do mięs i serów pleśniowych

Żurawina do mięs i serów pleśniowych

Fot. Canva

Żurawina błotna to idealny dodatek do dań mięsnych czy deserów. Można ją wykorzystywać jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.

Znana jest z właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, wspiera leczenie dolegliwości układu moczowego. Zawiera antyoksydanty, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwzapalnie, a także pomaga zwalczyć wysoki poziom cholesterolu. Jest źródłem witaminy C.

Żurawina to owoc, który warto umieścić w całorocznym jadłospisie, ponieważ jest jednym z najzdrowszych owoców, jakie znamy. Ich właściwości mają niebywały wpływ na układ moczowy, skórę, wzrok, układ trawienny i krwionośny, a nawet na sylwetkę.

Sos żurawinowy
Fot. Canva

Składniki: ½ kg żurawiny błotnej, 2-3 gruszki, 10 łyżek cukru, szklanka wody.

Sposób przygotowania: Umyte owoce żurawiny miksujemy lub rozgniatamy drewnianą łyżką. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy gruszki i gotujemy jeszcze chwilę. Gdy zaczną się robić przezroczyste, dodajemy żurawinę i mieszając gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Gorącą masę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba (archiwum Lasów Państwowych).


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Danuta Bartosz-CzubakulinariaLasy PaństwoweprzepisŚwiętokrzyskieżurawinażurawina błotna
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Zioła dobre dla bydła. Czym karmić nasze krowy?

Następny wpis

Jarzynowa sałatka nie ma sobie równych

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jarzynowa sałatka nie ma sobie równych

Jarzynowa sałatka nie ma sobie równych

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.