Żurawina błotna to idealny dodatek do dań mięsnych czy deserów. Można ją wykorzystywać jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.
Znana jest z właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, wspiera leczenie dolegliwości układu moczowego. Zawiera antyoksydanty, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwzapalnie, a także pomaga zwalczyć wysoki poziom cholesterolu. Jest źródłem witaminy C.
Żurawina to owoc, który warto umieścić w całorocznym jadłospisie, ponieważ jest jednym z najzdrowszych owoców, jakie znamy. Ich właściwości mają niebywały wpływ na układ moczowy, skórę, wzrok, układ trawienny i krwionośny, a nawet na sylwetkę.
Składniki: ½ kg żurawiny błotnej, 2-3 gruszki, 10 łyżek cukru, szklanka wody.
Sposób przygotowania: Umyte owoce żurawiny miksujemy lub rozgniatamy drewnianą łyżką. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy gruszki i gotujemy jeszcze chwilę. Gdy zaczną się robić przezroczyste, dodajemy żurawinę i mieszając gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Gorącą masę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba (archiwum Lasów Państwowych).