101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 12 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Żurawina ma wielką moc. Wkrótce będzie można ją zbierać

Sos żurawinowy

Fot. Canva

Mała krzewinka o czerwonych owocach to roślina często spotykana w polskich lasach. Ma walory kulinarne, ale i doceniana jest przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Ma wielką moc, działając przeciwbakteryjnie w infekcjach dróg, moczowych, przeciwstarzeniowo, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. W niektórych krajach jest rośliną uprawową, a w Polsce przede wszystkim rośnie dziko. 

Żurawina rośnie na półkuli północnej, głownie w surowych warunkach klimatycznych, a jej siedliska stanowią tereny bagniste, torfowiska i mokradła klimatycznych. Najczęściej spotykane gatunki to żurawina wielkoowocowa oraz żurawina błotna. Kwitnie od czerwca do lipca, a jej owoce można zbierać. W naszych lasach zbiera się ją od września do listopada, gdy owoce mają mocno czerwony kolor. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przypadku przeziębień, anginy, reumatyzmu, na problemów z pęcherzem, przy osłabieniu pracy żołądka, jelit i trzustki, wskazana jest również na przemęczenie. Współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny.

Leśnicy z Lasów Państwowych o żurawinie wiedzą niemal wszystko. Wśród najczęściej spotykanych gatunków wymieniają żurawinę wielkoowocową oraz żurawinę błotną i wskazują, że naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne.

Co ciekawe, rozwijanie produkcji żurawiny może jednak zagrozić rzekom. Tak jest na przykład w Kanadzie, gdzie w centralnej części kanadyjskiej prowincji Quebec, jak wynika z raportu przygotowanego dla rządu tego regionu. Warto dodać, że Quebec jest drugim największym producentem żurawiny na świecie, po amerykańskim stanie Wisconsin.

Skąd bierze się niebezpieczeństwo dla rzek? Dlatego, że w procesie uprawiania żurawiny dużo wody zużywa się podczas zbiorów, które przeprowadza się, zalewając pola. Lekkie owoce unoszą się wówczas na powierzchni wody, co ułatwia zbiór, a woda jest po zbiorach pompowana poza pola. Firmy pobierają wodę z rzek i korzystają z wody deszczowej. Rocznie w prowincji Qubec produkuje się ok. 100,1 tys. ton żurawiny.

Eksperci policzyli jednak, że jeśli rząd prowincji będzie zatwierdzał każdy kolejny projekt założenia upraw żurawiny, w niektórych rejonach Quebecu pojawi się potrzeba wykorzystania wręcz ponad 100 proc. wody w rzekach w sezonie, gdy poziom wody jest najniższy. Rocznie w prowincji Qubec produkuje się ok. 100,1 tys. ton żurawiny.

Żurawina do mięs i serów
Składniki: 1 kg żurawiny błotnej, cukier, proporcje według uznania.
Przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, zmielony czarny pieprz, zmielony imbir.
Sposób przygotowania: Świeżą żurawinę zalewamy wodą mniej więcej do połowy, gotujemy. Kiedy popęka i puści sok, słodzimy i gotujemy dalej. Dodajemy przyprawy. Ilość cukru oraz czas gotowania dostosowujemy do tego, jakiej gęstości sos chcemy uzyskać – przy dłuższym gotowaniu sos będzie bardziej gęsty. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Sos można przygotować także z mrożonej żurawiny.

 

Sos żurawinowy
Fot. Canva
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariaLasy Państwoweprzepisżurawina
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zagroda „Zielone Wzgórze” u podnóża Gór Świętokrzyskich

Następny wpis

Po ile tegoroczne ziarno na świętokrzyskich targowiskach?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Canva

Po ile tegoroczne ziarno na świętokrzyskich targowiskach?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.