Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę obrać, posiekać w grubą kostkę. JabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More umyć i bez obierania pokroić w kawałki. Zalać cebulę i jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More szklanką wody. Rozgotować. Przetrzeć przez sito. BurakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More umyć, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce i dodać do przecieru z cebuli i jabłekJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More. Zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin (ok. 3-4). Odcedzić, doprawić solą, mielonym pieprzem i zakwasem, zagotować. Na każdy talerz wyłożyć porcję ugotowanej fasoli, zalać zupą i okrasić boczkiem podsmażonym na rumiano. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej