Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1/2 kg buraków
- 30 dag boczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżki śmietany wiejskiej lub koneckiej 24 proc.
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dag boczku
- 1 cebula
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Buraki obrać i pokroić w półplasterki lub paski, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotować, aż buraki zmiękną. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Zawiesinę dodać do barszczu razem z majerankiem. Następnie dodać zakwas z buraków, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Zaprawić śmietaną. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Ziemniaki potłuc, dodać do nich usmażony boczek z cebulą i wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
Barszcz czerwony z ziemniakami jest przygotowywany w gospodarstwach domowych regionu bardzo często, ze względu na łatwy dostęp produktów. Ziemniaki i buraki są warzywami uprawianymi praktycznie w każdym gospodarstwie. Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest znany od bardzo dawna i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach