Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1/2 kg burakówChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More
- 30 dag boczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżki śmietany wiejskiej lub koneckiej 24 proc.
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka zakwasu z burakówChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dag boczku
- 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
BurakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More obrać i pokroić w półplasterki lub paski, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotować, aż burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More zmiękną. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Zawiesinę dodać do barszczu razem z majerankiem. Następnie dodać zakwas z burakówChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Zaprawić śmietaną. ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More obrać i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More potłuc, dodać do nich usmażony boczek z cebulą i wymieszać. Tak przygotowane ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More podawać z barszczem.
Barszcz czerwony z ziemniakami jest przygotowywany w gospodarstwach domowych regionu bardzo często, ze względu na łatwy dostęp produktów. ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More i burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More są warzywami uprawianymi praktycznie w każdym gospodarstwie. Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest znany od bardzo dawna i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach