Przepis pochodzi od babci pani Janiny Sikorskiej-Borek ze Skalbmierza. Jest to danie, które od wielu lat gości na stołach wigilijnych mieszkańców Skalbmierza i okolic. Jest to danie jarskie, postne. Niektórzy mieszkańcy podają je jako danie obiadowe.
Barszcz grzybowy z fasolą
Składniki: 40 dag fasoli Jaś Tyczny, 2 garści suszonych, grzybów leśnych, 1/2 l zakwasu kiszonego, żytniego, 1 cebula, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Fasolę moczyć w chłodnej przegotowanej słonej wodzie przez 8 godzin. Wodę z fasoli odcedzić i nalać świeżej, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny do miękkości. Następnie odcedzić. Grzyby zalać wodą, moczyć kilka godzin. Odlać wodę, nalać świeżej i gotować. W trakcie gotowania dodać przekrojoną na pół cebulę, posolić i gotować do miękkości (czas gotowania uzależniony od rodzaju grzybów). Dodać 0,5 l zakwasu, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Fasolę nakładać na talerze, wlać barszcz grzybowy wraz z grzybami.
Przepis podała: Janina Sikorska-Borek ze Skalbmierza.