Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami to idealne danie na świąteczny stół. Przepis na nie podało Koło Gospodyń Wiejskich Fanisławice z powiatu kieleckiego. Jak je przyrządzić?
Składniki: 65 dag polędwiczki wieprzowej, 2 łyżki suszonych pomidorów;
Składniki na marynatę: szczypta soli, szczypta majeranku, 3 ząbki świeżego czosnku, pieprz do smaku;
Składniki na sos: 2 łyżki całych kaparów, 30 ml śmietany 30 %, 3 ząbki czosnku, 3 dag parmezanu, 1 czubata łyżka masła, sól, pieprz;
Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania: Polędwiczki: mięso opłukać, osuszyć i wyciągnąć ścięgna. Pokroić na równe kawałki. Przeciąć środek mięsa tak, aby można było włożyć suszone pomidory. Następnie zamarynować w przyprawach. Odstawić na dwie godziny. Przygotować strecz i urządzenie do pakowania próżniowego. Każdy kawałek polędwiczki zawinąć bardzo mocno, po bokach związując na supeł. Spakować do worka próżniowego. Do garnka wlać wodę, tak aby polędwiczki mogły się zanurzyć. Do ugotowanej i wyłączonej wody włożyć polędwiczki i przykryć. Należy pilnować temperatury, aby nie przekroczyła 60˚C, delikatnie podgrzewając, gdy przestygnie. Nie gotować. Czas ok. 90 min. Przygotowane mięso wyjąć z folii, pokroić na grubsze ukośne kawałki.
Sos kaparowo-parmezanowy: kapary delikatnie zblendować. Na maśle podsmażyć czosnek, dodać kapary, zalać śmietaną. Gdy się zredukuje dodać starty parmezan. Nie gotować, aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kopytka: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, jajko i sól. Połączyć składniki na jednolite ciasto. Uformować wałeczki, grubości kciuka, obtaczając w mące. Wałeczek formować o szerokości 1,5-2 cm. Kluseczki gotować przez ok. 3 min licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Fanisławice z powiatu kieleckiego.