Smaków jesieni skosztować można było wczoraj w na kiermaszu przysmaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Gospodynie prześcigały się pomysłach na pyszne regionalne potrawy. Swoje specjały zaprezentowały dla nas panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sadku.
Częstowały między innymi prostym w wykonaniu, sprawdzonym i bardzo smacznym bigosem ze słodkiej białej kapusty.
Składniki
- główka białej słodkiej kapusty
- 5 marchewek
- 1 cebula
- duży pęczek koperku
- 250 g boczku wędzonego bez skóry
- 150 g lekko podwędzanej kiełbasy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka mąki pszennej
- mały listek laurowy
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Bigos szykuje się w jednym garnku. Boczek surowy wędzony lub parzony pokrój w drobną kostkę i umieść w zimnym garnku, aby się wytapiał. Kiełbasę oraz cebulę pokrój w kostkę i również dodaj do boczku. Dodaj też listek laurowy oraz pół łyżeczki kminku. Wszystko zamieszaj i podsmażaj przez pięć minut. W tym czasie obierz i pokrój drobno marchewki. Do garnka dodaj pokrojoną marchew oraz wlej do dwóch szklanek wody. Z kapusty zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby, a kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Dodaj łyżeczkę cukru, płaską łyżeczkę soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj i przykryj garnek przykrywką. Bigos gotuj przez 30 minut. Dodaj posiekany koperek, garnek przykryj przykrywką tylko na dwie minuty. Można też do bigosu dodać obrane i posiekane pomidory lub przecier czy koncentrat pomidorowy.