![Bigos ze słodkiej białej kapusty 1 Bigos ze słodkiej białej kapusty](https://zoomnawies.pl/wp-content/uploads/2022/09/bigos-1.jpg)
Smaków jesieni skosztować można było wczoraj w na kiermaszu przysmaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Gospodynie prześcigały się pomysłach na pyszne regionalne potrawy. Swoje specjały zaprezentowały dla nas panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sadku.
Częstowały między innymi prostym w wykonaniu, sprawdzonym i bardzo smacznym bigosem ze słodkiej białej kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More.
Składniki
- główka białej słodkiej kapusty
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
- 5 marchewek
- 1 cebula
Cebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- duży pęczek koperku
- 250 g boczku wędzonego bez skóry
- 150 g lekko podwędzanej kiełbasy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka mąki pszennej
- mały listek laurowy
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Bigos szykuje się w jednym garnku. Boczek surowy wędzony lub parzony pokrój w drobną kostkę i umieść w zimnym garnku, aby się wytapiał. Kiełbasę oraz cebulę pokrój w kostkę i również dodaj do boczku. Dodaj też listek laurowy oraz pół łyżeczki kminku. Wszystko zamieszaj i podsmażaj przez pięć minut. W tym czasie obierz i pokrój drobno marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More. Do garnka dodaj pokrojoną marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More oraz wlej do dwóch szklanek wody. Z kapusty
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby, a kapustę
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More poszatkuj drobno ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More umieść w garnku. Dodaj łyżeczkę cukru, płaską łyżeczkę soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj i przykryj garnek przykrywką. Bigos gotuj przez 30 minut. Dodaj posiekany koperek
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More, garnek przykryj przykrywką tylko na dwie minuty. Można też do bigosu dodać obrane i posiekane pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More lub przecier czy koncentrat pomidorowy.