101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 16 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Bigos ze słodkiej białej kapusty

PrzezMarzena Smoręda
27 września 2022
w KULINARIA
Bigos ze słodkiej białej kapusty
Bigos ze słodkiej białej kapusty

Smaków jesieni skosztować można było wczoraj w na kiermaszu przysmaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Gospodynie prześcigały się pomysłach na pyszne regionalne potrawy. Swoje specjały zaprezentowały dla nas panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sadku.

Częstowały między innymi prostym w wykonaniu, sprawdzonym i bardzo smacznym bigosem ze słodkiej białej kapusty.

Składniki

  • główka białej słodkiej kapusty
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • duży pęczek koperku
  • 250 g boczku wędzonego bez skóry
  • 150 g lekko podwędzanej kiełbasy
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka mąki pszennej
  • mały listek laurowy
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

Bigos szykuje się w jednym garnku. Boczek surowy wędzony lub parzony pokrój w drobną kostkę i umieść w zimnym garnku, aby się wytapiał. Kiełbasę oraz cebulę pokrój w kostkę i również dodaj do boczku. Dodaj też listek laurowy oraz pół łyżeczki kminku. Wszystko zamieszaj i podsmażaj przez pięć minut. W tym czasie obierz i pokrój drobno marchewki. Do garnka dodaj pokrojoną marchew oraz wlej do dwóch szklanek wody. Z kapusty zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby, a kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Dodaj łyżeczkę cukru, płaską łyżeczkę soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj i przykryj garnek przykrywką. Bigos gotuj przez 30 minut. Dodaj posiekany koperek, garnek przykryj przykrywką tylko na dwie minuty. Można też do bigosu dodać obrane i posiekane pomidory lub przecier czy koncentrat pomidorowy.

Tagi: kapustaKoło Gospodyń WiejskichkulinariaPark Etnograficzny w Tokarni
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.