101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Burocorz

PrzezMarzena Smoręda
23 listopada 2022
w KULINARIA
Burocorz / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Burocorz / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Burocorz

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 duże buraki cukrowe
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 1/3 paczki drożdży
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

Opłukane i pozbawione bocznych korzeni buraki ugotować. Po ostygnięciu ściągnąć skórkę i zostawić do przestygnięcia na stolnicy. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu dodać przesianą mąkę i zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Po wystygnięciu obrane buraki posiekać i uformować z nich kopiec z wgłębieniem, który następnie obsypać mąką. We wgłębienie wlać rozczyn drożdżowy, dosypać mąki i zagnieść ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde. Do wysmarowanej formy włożyć ciasto. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.

We wsi Chmielów w dolinie rzeki Kamiennej występują bardzo dobre gleby – mady rzeczne. W 1826 r. w Częstocicach wybudowano cukrownie i głównym surowcem do produkcji cukru był burak cukrowy. Tradycja uprawy buraka cukrowego we wsi Chmielów ma tak długą historię, jak historia cukrowni. Burak był podstawowym produktem spożywczym tak jak ziemniak, żyto, pszenica i produkty nabiałowe wyprodukowane we własnym gospodarstwie rolnika. Był to tradycyjny placek pieczony przez gospodynie chmielowskie na tzw. okrężną, to znaczy na zakończenie wykopów buraka. Buraki cukrowe, podobnie jak ziemniaki były kopcowane i służyły do wypieków burocorza.

Przepis podała: Janina Kowalska z KGW „Chmielowianki”

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.