Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Burocorz
Wydrukuj przepisSkładniki
Sposób przygotowania
Opłukane i pozbawione bocznych korzeni burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More ugotować. Po ostygnięciu ściągnąć skórkę i zostawić do przestygnięcia na stolnicy. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu dodać przesianą mąkę i zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Po wystygnięciu obrane burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More posiekać i uformować z nich kopiec z wgłębieniem, który następnie obsypać mąką. We wgłębienie wlać rozczyn drożdżowy, dosypać mąki i zagnieść ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde. Do wysmarowanej formy włożyć ciasto. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
We wsi Chmielów w dolinie rzeki Kamiennej występują bardzo dobre gleby – mady rzeczne. W 1826 r. w Częstocicach wybudowano cukrownie i głównym surowcem do produkcji cukru był burakChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowy. Tradycja uprawy burakaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowego we wsi Chmielów ma tak długą historię, jak historia cukrowni. BurakChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More był podstawowym produktem spożywczym tak jak ziemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, żyto, pszenica i produkty nabiałowe wyprodukowane we własnym gospodarstwie rolnika. Był to tradycyjny placek pieczony przez gospodynie chmielowskie na tzw. okrężną, to znaczy na zakończenie wykopów burakaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More. BurakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowe, podobnie jak ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More były kopcowane i służyły do wypieków burocorza.
Przepis podała: Janina Kowalska z KGW „Chmielowianki”