101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Burocorz

PrzezMarzena Smoręda
23 listopada 2022
w KULINARIA
Burocorz / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Burocorz / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Burocorz

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 duże burakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowe
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 1/3 paczki drożdży
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

Opłukane i pozbawione bocznych korzeni burakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More ugotować. Po ostygnięciu ściągnąć skórkę i zostawić do przestygnięcia na stolnicy. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu dodać przesianą mąkę i zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Po wystygnięciu obrane burakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More posiekać i uformować z nich kopiec z wgłębieniem, który następnie obsypać mąką. We wgłębienie wlać rozczyn drożdżowy, dosypać mąki i zagnieść ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde. Do wysmarowanej formy włożyć ciasto. Posmarować na wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.

We wsi Chmielów w dolinie rzeki Kamiennej występują bardzo dobre gleby – mady rzeczne. W 1826 r. w Częstocicach wybudowano cukrownie i głównym surowcem do produkcji cukru był burakChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowy. Tradycja uprawy burakaChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowego we wsi Chmielów ma tak długą historię, jak historia cukrowni. BurakChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More był podstawowym produktem spożywczym tak jak ziemniakZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, żyto, pszenica i produkty nabiałowe wyprodukowane we własnym gospodarstwie rolnika. Był to tradycyjny placek pieczony przez gospodynie chmielowskie na tzw. okrężną, to znaczy na zakończenie wykopów burakaChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More. BurakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowe, podobnie jak ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More były kopcowane i służyły do wypieków burocorza.

Przepis podała: Janina Kowalska z KGW „Chmielowianki”

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij70Tweet44Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.