101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Chleb bogucki marchwiowy

PrzezMarzena Smoręda
5 października 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
Chleb bogucki marchwiowy / Fot. Zdjęcie udostępnione przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Chleb bogucki marchwiowy / Fot. Zdjęcie udostępnione przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • zakwas chlebowy
  • 1/2 l mleka lub serwatki
  • 2 duże marchewki
  • sól
  • ZACZYN:
  • 1 szklanka zakwasu chlebowego
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kg mąki żytniej

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej przygotować zaczyn: wymieszać zakwas chlebowy z mlekiem, mąką żytnią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. Do zaczynu dodać mleko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto w dzieży, aż ręka będzie od niego odchodziła. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym lepszy będzie chleb. Po wyrośnięciu dodać utartą marchewkę, wymieszać i znowu pozostawić do wyrośnięcia. Uformować chleb, ułożyć na liściach chrzanu lub kapusty i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto wsadzić do pieca chlebowego, opalanego suchym drewnem sosnowym. Przed wsadzeniem do pieca chleb należy posmarować ciepłą wodą. Piec około 1 godzinę i 15 minut.

Przepis podała: Teresa Kozioł z Bugucic.

Tagi: chlebkulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij69Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.