
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Składniki
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej przygotować zaczyn: wymieszać zakwas chlebowy z mlekiem, mąką żytnią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. Do zaczynu dodać mleko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto w dzieży, aż ręka będzie od niego odchodziła. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym lepszy będzie chleb. Po wyrośnięciu dodać utartą marchewkę, wymieszać i znowu pozostawić do wyrośnięcia. Uformować chleb, ułożyć na liściach chrzanu lub kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto wsadzić do pieca chlebowego, opalanego suchym drewnem sosnowym. Przed wsadzeniem do pieca chleb należy posmarować ciepłą wodą. Piec około 1 godzinę i 15 minut.
Przepis podała: Teresa Kozioł z Bugucic.