Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Ciasteczka domowe
Ciasteczka domowe
Wydrukuj przepisSkładniki
- 4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka, 25 dag skwarków ze słoniny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag masła, 3 łyżki śmietany, aromat pomarańczowy
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, wystudzone i przekręcone przez maszynkę skwarki. Następnie dodać aromat oraz śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie i dokładnie wyrobić ciasto. Można robić ciastka dwoma sposobami, tj. rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka foremkami lub ciasto nakładać porcjami do maszynki do mięsa ze specjalną nakładką i wyciskać dowolne kształty. Długie wstążki wyciskanych ciastek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni C od 15 do 20 minut.
Przepis podała: Jolanta Bąk z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytnicy.