101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Ciasteczka domowe

PrzezMarzena Smoręda
10 marca 2023
w KULINARIA

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Ciasteczka domowe

Ciasteczka domowe / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Ciasteczka domowe / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Ciasteczka domowe

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka, 25 dag skwarków ze słoniny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag masła, 3 łyżki śmietany, aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, wystudzone i przekręcone przez maszynkę skwarki. Następnie dodać aromat oraz śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie i dokładnie wyrobić ciasto. Można robić ciastka dwoma sposobami, tj. rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka foremkami lub ciasto nakładać porcjami do maszynki do mięsa ze specjalną nakładką i wyciskać dowolne kształty. Długie wstążki wyciskanych ciastek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni C od 15 do 20 minut.

Przepis podała: Jolanta Bąk z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytnicy.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij85Tweet53Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.