101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Ciasto kruche makoser

PrzezMarzena Smoręda
23 listopada 2022
w KULINARIA
Ciasto kruche makoser / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w
Ciasto kruche makoser / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Ciasto kruche makoser

Wydrukuj przepis

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 kg sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • rodzynki
  • olejek cytrynowy
  • MASA MAKOWA:
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 25 dag maku
  • olejek migdałowy
  • cukier (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania

Mak namoczyć, najlepiej w mleku, po czym przekręcić go dwa razy przez maszynkę do mielenia. Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagniatać do uzyskania zwięzłej masy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto, rozprowadzając je równomiernie po naczyniu. Składniki na masę serową i masę makową ucierać w osobnych naczyniach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno ubić białka i delikatnie wymieszać z masami. Na ciasto wyłożyć najpierw masę makową, a następnie masę serową. Ciasto piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 60 minut.

Dawniej kobiety w każdym domu piekły ten słodki przysmak na specjalne okazje, takie jak święta czy wesela. Dziś również spotkać można to ciasto na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych organizowanych przez mieszkańców powiatu włoszczowskiego.

Przepis podała: Elżbieta Lubaś z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieganowie.

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij80Tweet50Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.