O tej porze roku warto w kuchni sięgnąć po bób, który jak większość roślin strączkowych, jest wyjątkowo bogaty w białko, a przy tym smaczny i zdrowy. Można go nie tylko gotować, ale i piec.
Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 l mleka, 15 dag masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 0,5 dag drożdży.
Składniki na farsz: 0,5 kg bobu, pieprz, sól, posiekany koperek, ser.
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto, następnie odstawić na pół godziny.
Rozwałkować po czasie ciasto. Bób ugotować do miękkości, obrać go. Dodać ser i koper, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wykroić krążki i nadziać farszem. Piec w temperaturze 180˚C około 25 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Trzciankowianie z Miasta i Gminy Nowa Słupia.