101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 16 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Fish & chips, czyli ryba i frytki

PrzezStanisław Blinstrub
16 września 2022
w KULINARIA

Fish & chips, czyli ryba i frytki, to chyba najbardziej znane brytyjskie danie. Łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne. W kuchni Radia Kielce pomysł na podanie tego smacznego dania przedstawił Patryk Szymankiewicz, szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach.

Składniki

  • jasne piwo (butelka/puszka)
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia (małe opakowanie)
  • soda (małe opakowanie)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • dorsz atlantycki - dwa płaty
  • olej do smażenia
  • ziemniaki (4 szt. średnie, na frytki)
  • sos tatarski
  • cebula (1 szt.)
  • ogórek korniszon
  • majonez (mały)
  • musztarda stołowa
  • cytryna (1 szt.)

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na złoty kolor. Temperatura oleju około 180 st. C.
Przygotowujemy sos tatarski ze składników. Doprawiamy do smaku.
Suche składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy i dodajemy zimne piwo. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Rybę kroimy na paski i wkładamy do ciasta. Obtaczamy z każdej strony i smażymy na oleju około 1-1,5 minuty na złoty kolor.
Frytki i rybę układamy na talerzu, nakładamy trochę sosu tatarskiego i kładziemy ćwiartkę cytryny.

Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce
Fish & chips / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Tagi: kulinaria
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.