101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem borowikowym – popisowe danie Koła Gospodyń Wiejskich Kopcowianki

PrzezMarzena Smoręda
17 sierpnia 2022
w KULINARIA
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem borowikowym / Fot. Urząd Gminy Masłów
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem borowikowym / Fot. Urząd Gminy Masłów

Podczas Dożynek w gminie Masłów ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.

Trzecie miejsce przypadło Kopcowiankom za gołąbki z kaszą gryczaną i sosem borowikowym.

Składniki

  • FARSZ:
  • mięso mielone
  • kasza gryczana
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • główka kapusty
  • natka pietruszki
  • SOS:
  • suszone borowiki
  • cebula
  • woda z gotowanych grzybów
  • mąka
  • śmietana

Sposób przygotowania

Mięso mielone wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a następnie zawijać w nie przygotowany farsz. Następnie wykonać sos. Suszone borowiki gotować do miękkości, pokroić je w duże kawałki i połączyć z wodą w której się gotowały. Następnie sos zagęścić mąką i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowe danie – gołąbki w sosie borowikowym posypać natką pietruszki.

Tagi: Koło Gospodyń WiejskichkulinariaWiejska micha
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.