Podczas Dożynek w gminie Masłów ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.
Trzecie miejsce przypadło Kopcowiankom za gołąbki z kaszą gryczaną i sosem borowikowym.
Składniki
- FARSZ:
- mięso mielone
- kasza gryczana
- cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- sól
- pieprz
- główka kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
- natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- SOS:
- suszone borowiki
- cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- woda z gotowanych grzybów
- mąka
- śmietana
Sposób przygotowania
Mięso mielone wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. KapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More sparzyć i oddzielić liście, a następnie zawijać w nie przygotowany farsz. Następnie wykonać sos. Suszone borowiki gotować do miękkości, pokroić je w duże kawałki i połączyć z wodą w której się gotowały. Następnie sos zagęścić mąką i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowe danie – gołąbki w sosie borowikowym posypać natką pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More.