Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- główka białej kapusty średniej wielkości
- FARSZ:
- 1/2 kg ziemniaków
- 200 mielonego mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1 szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- SOS PIECZARKOWY:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml śmietany 30%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW
Z kapusty usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb i dobrze wypłukać. Główkę włożyć do dużego garnka i zalać osolonym wrzątkiem. Tak, aby zakryć całą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i zostawić na około 20 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Najpierw boczek, a następnie gdy się zrumieni dodać cebulę i pod koniec smażenia czosnek.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sito do odsączenia soku. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich usmażony boczek z cebulą i czosnkiem, żółtko, zmielone mięso, startą marchew oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki.
Gołąbki przed pieczeniem obsmażyć na tłuszczu (smalec) na złocisty kolor. Zrumienione gołąbki układać w wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu. Gołąbki przykryć warstwą liści z kapusty, zalać bulionem i piec w 180 °C przez 1 – 1,5 godziny.
Gotowe gołąbki podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodać cebulę, podsmażyć, aż nabierze złotego koloru. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
Do cebuli i czosnku dodać kolejną łyżkę masła i dorzucić pokrojone pieczarki. Zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszać sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Doprawić grzyby solą.
Na patelnię wlać śmietankę, doprawić pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Polać gołąbki. Smacznego!