101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Gołąbki z surowych ziemniaków i mięsa mielonego podane z sosem pieczarkowym

26 czerwca 2022
w KULINARIA
Gołąbki z surowych ziemniaków i mięsa mielonego / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej
Gołąbki z surowych ziemniaków i mięsa mielonego / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki

  • główka białej kapusty średniej wielkości
  • FARSZ:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW
Z kapusty usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb i dobrze wypłukać. Główkę włożyć do dużego garnka i zalać osolonym wrzątkiem. Tak, aby zakryć całą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i zostawić na około 20 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Najpierw boczek, a następnie gdy się zrumieni dodać cebulę i pod koniec smażenia czosnek.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sito do odsączenia soku. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich usmażony boczek z cebulą i czosnkiem, żółtko, zmielone mięso, startą marchew oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki.
Gołąbki przed pieczeniem obsmażyć na tłuszczu (smalec) na złocisty kolor. Zrumienione gołąbki układać w wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu. Gołąbki przykryć warstwą liści z kapusty, zalać bulionem i piec w 180 °C przez 1 – 1,5 godziny.
Gotowe gołąbki podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego.

PRZYGOTOWANIE SOSU
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodać cebulę, podsmażyć, aż nabierze złotego koloru. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
Do cebuli i czosnku dodać kolejną łyżkę masła i dorzucić pokrojone pieczarki. Zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszać sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Doprawić grzyby solą.
Na patelnię wlać śmietankę, doprawić pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Polać gołąbki. Smacznego!

Tagi: Danie od sąsiadakulinariaMuzeum Wsi Kieleckiej
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.