Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duży pęczek pietruszki
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More (natka
Pietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More)
- 1 cebula
Cebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- 2 marchewki
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- kilkanaście grzybów najlepiej leśnych (mogą być mrożone lub suszone)
- sól
- pieprz
- słonina do okrasy
- 2-3 łyżki śmietany
- kluski grubo rwane (ciasto jak na pierogi, powinno być bardziej tępe)
Sposób przygotowania
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More obrać i pokroić w kostkę. Gotujemy do miękkości, w międzyczasie kroimy grzyby w paski i wrzucamy do gotujących się warzyw (jeżeli są to grzyby suszone należy je wczesnej namoczyć). Pod koniec gotowania wrzucamy ręcznie rwane kawałki (nieduże) ciasta oraz trochę pokrojonej pietruszki
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More. Gotujemy do momentu aż będą miękkie wszystkie składniki. Na koniec wlewamy wcześniej przygotowaną okrasę i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej