Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duży pęczek pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More (natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More)
- 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- 2 marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- kilkanaście grzybów najlepiej leśnych (mogą być mrożone lub suszone)
- sól
- pieprz
- słonina do okrasy
- 2-3 łyżki śmietany
- kluski grubo rwane (ciasto jak na pierogi, powinno być bardziej tępe)
Sposób przygotowania
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More obrać i pokroić w kostkę. Gotujemy do miękkości, w międzyczasie kroimy grzyby w paski i wrzucamy do gotujących się warzyw (jeżeli są to grzyby suszone należy je wczesnej namoczyć). Pod koniec gotowania wrzucamy ręcznie rwane kawałki (nieduże) ciasta oraz trochę pokrojonej pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More. Gotujemy do momentu aż będą miękkie wszystkie składniki. Na koniec wlewamy wcześniej przygotowaną okrasę i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej