101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Jak zrobić dżem z symbolu jesieni?

PrzezMarta Gajda-Kruk
21 listopada 2022
w AKTUALNOŚCI, KULINARIA
Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Zwykle robi się z niej korale i bukiety, ale poza walorami ozdobnymi stanowi także bogactwo związków o działaniu leczniczym. Mowa o jarzębinie. To jeden z symboli jesieni, zdobi parki, ogrody i skwery. Rośnie przy drogach, na łąkach, w lasach.

– Owoce jarzębiny zawierają wiele witamin i związków mineralnych. Dostarczają magnezu, miedzi, potasu i sodu  – mówi Małgorzata Kochanowicz – ziołoznawca z Wiślicy.

– Są to choćby witaminy  E, B, K, a przede wszystkim witamina C. Kulki jarzębiny zawierają jej więcej niż cytryna. Podobno jeńcy w łagrach, dzięki jarzębinie ratowali się przed szkorbutem – dodaje.

– Owoce jarzębiny warto włączyć do codziennej diety – zachęca. – Ma działania żółciopędne i przeciwzapalne. Owoce wspomagają naszą odporność i działają ściągająco, przeciwmiażdżycowo i wzmacniająco. Co ważne osłaniają wątrobę – twierdzi Małgorzata Kochanowicz.

Owoce jarzębiny stosuje się pod różną postacią. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się ich zażywać w formie surowej. Jarzębina nadaje się do jedzenia, ale tylko suszona, ugotowana lub zamrożona.

Co ciekawe, dawniej owoce jarzębiny były przysmakiem dzieci. Wcześniej zmrożone oblewano lukrem lub czekoladą. Mielone natomiast dodawano do mąki, a następnie pieczono chleb.

Dżem jarzębinowy z dodatkiem jabłek

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 kg dojrzałych mrożonych owoców jarzębiny przez ok. 24 godziny
  • pół litra wody
  • kilogram jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More
  • 1 do 1,5 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Zmrożone owoce jarzębiny umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy do momentu aż pękną. Dodajemy obrane pokrojone jabłkaJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More. Następnie dodajemy cukier i cytrynę i gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Tagi: jarzębinakulinariaMałgorzata KochanowiczWiślica
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.