101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kapuśniak Zaporowski boczkiem okraszony

26 czerwca 2022
w KULINARIA
Kapuśniak Zaporowski boczkiem okraszony / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej
Kapuśniak Zaporowski boczkiem okraszony / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 100 g białej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 litry wody
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 marchew (średniej wielkości)
  • 1 pietruszka (średniej wielkości)
  • ½ selera w korzeniu
  • 2 borowiki
  • 1 duża łyżka powideł śliwkowych
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, cebulę, seler obieramy i kroimy na kawałki. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa z garnka.

Jedną i drugą kapustę kroimy i wrzucamy do gotowego bulionu warzywnego. Dodajemy do tego pokrojone borowiki i znów gotujemy wszystko do miękkości.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osobnym garnku. Można również podać ziemniaki tłuczone, okraszone słoniną i posypane koperkiem.

Przygotowujemy zasmażkę. Mąkę wsypujemy na rozgrzany na patelni smalec. Następnie energicznie mieszamy składniki. Wlewamy do tego odrobinę zupy i zaprawiamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem i wszystko mieszamy.

Boczek, kroimy w cienkie paseczki i smażymy do chrupkości.

Do zupy dodajemy powidła, jałowiec oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 10 – 15 minut.

Kapuśniak podajemy okraszony boczkiem z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Tagi: Danie od sąsiadakulinariaMuzeum Wsi Kieleckiej
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.