Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 250 g kapusty kiszonej
- 100 g białej kapusty
- 200 g boczku wędzonego
- 2 litry wody
- ½ kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchew (średniej wielkości)
- 1 pietruszka (średniej wielkości)
- ½ selera w korzeniu
- 2 borowiki
- 1 duża łyżka powideł śliwkowych
- kilka ziaren jałowca
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę, cebulę, seler obieramy i kroimy na kawałki. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa z garnka.
Jedną i drugą kapustę kroimy i wrzucamy do gotowego bulionu warzywnego. Dodajemy do tego pokrojone borowiki i znów gotujemy wszystko do miękkości.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osobnym garnku. Można również podać ziemniaki tłuczone, okraszone słoniną i posypane koperkiem.
Przygotowujemy zasmażkę. Mąkę wsypujemy na rozgrzany na patelni smalec. Następnie energicznie mieszamy składniki. Wlewamy do tego odrobinę zupy i zaprawiamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem i wszystko mieszamy.
Boczek, kroimy w cienkie paseczki i smażymy do chrupkości.
Do zupy dodajemy powidła, jałowiec oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 10 – 15 minut.
Kapuśniak podajemy okraszony boczkiem z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!