Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 250 g kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kiszonej
- 100 g białej kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
- 200 g boczku wędzonego
- 2 litry wody
- ½ kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More (średniej wielkości)
- 1 pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More (średniej wielkości)
- ½ selera w korzeniu
- 2 borowiki
- 1 duża łyżka powideł śliwkowych
- kilka ziaren jałowca
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, pietruszkę, cebulę, selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More obieramy i kroimy na kawałki. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa z garnka.
Jedną i drugą kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kroimy i wrzucamy do gotowego bulionu warzywnego. Dodajemy do tego pokrojone borowiki i znów gotujemy wszystko do miękkości.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osobnym garnku. Można również podać ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More tłuczone, okraszone słoniną i posypane koperkiem.
Przygotowujemy zasmażkę. Mąkę wsypujemy na rozgrzany na patelni smalec. Następnie energicznie mieszamy składniki. Wlewamy do tego odrobinę zupy i zaprawiamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem i wszystko mieszamy.
Boczek, kroimy w cienkie paseczki i smażymy do chrupkości.
Do zupy dodajemy powidła, jałowiec oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 10 – 15 minut.
Kapuśniak podajemy okraszony boczkiem z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!