Składniki
- kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kiszona
- żeberka wędzone
- boczek wędzony
- kiełbasa
- ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More
- marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More
- selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More
- cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- kasza pęczak
- pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz ziarnisty
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wypłukać i obgotować kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More. Osobno ugotować żeberka z warzywami i kaszą pęczak. Udusić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Połączyć z kapustą i żeberkami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać podduszone pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej