Październik to najlepszy czas na kiszenie kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, którą w regionie świętokrzyskim zebrano już z pól. Ze względu na tegoroczną suszę, jej cena jest trochę wyższa niż w roku ubiegłym i na targu za dorodną główkę trzeba zapłacić 6 zł.
Za kilka tygodni ukiszona kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More także będzie droższa niż przed rokiem, warto więc samemu zająć się przygotowaniem zdrowej i smacznej kiszonki. Tym bardziej, że w sklepach pojawi się też niezdrowa kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kwaszona octem i z konserwantami.
Czym różni się kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kiszona od kwaszonej? Różnicę wyjaśniła Alina Buczyńska, członkini Zespołu Wincentowianie, która od lat sama kisi to warzywo według tradycyjnej świętokrzyskiej receptury.
– KapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kiszoną przygotowuje się z poszatkowanej kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More białej, którą po zasoleniu zamyka się w beczkach, kamionkowych naczyniach lub słojach i w nich ulega ona naturalnemu trwającemu trzy tygodnie kiszeniu. Zaś dostępna w sklepach kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kwaszona, smak i kwasowość zawdzięcza dodatkowi octu lub kwasku cytrynowego, a także dodatkowi cukru i nawet konserwantów. Jest więc zdecydowanie mniej zdrowa i mniej smaczna. Kwaszenie kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More to proces bardzo krótki – tłumaczy Alina Buczyńska.
Naturalnie kiszona kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More jest bogata w witaminę C i dobroczynne dla zdrowia kultury bakterii. W ten sposób zakonserwowana, może być przechowywana przez całą zimę. Kupując kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, warto zwrócić nie tylko uwagę na informacje z etykiety oraz wygląd produktu. KapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kiszona zazwyczaj ma jasną barwę, kwaszona zaś przybiera kolor żółty.