Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kapusta wigilijna
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 kg kwaszonej kapusty
- 1 kg fasoli Jaś
- 4 cebule
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- majeranek
- grzyby suszone
- 10 śliwek suszonych
Sposób przygotowania
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować. Po godzinie gotowania do kapusty dodać cebulę zeszkloną na oleju, przyprawy, suszone grzyby, suszone śliwki (chwilę wcześniej namoczone). Całość gotować jeszcze pół godziny. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę Jaś, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jeśli po spróbowaniu kapusta okazałaby się zbyt kwaśna, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Przepis podała: Bogusława Łabuz z Koła Gospodyń Wiejskich w Senisławicach.