
Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kapusta wigilijna
Wydrukuj przepisSkładniki
Sposób przygotowania
KapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zalać wodą i ugotować do miękkości. Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować. Po godzinie gotowania do kapusty
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More dodać cebulę zeszkloną na oleju, przyprawy, suszone grzyby, suszone śliwki (chwilę wcześniej namoczone). Całość gotować jeszcze pół godziny. Do kapusty
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More dodać ugotowaną fasolę Jaś, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jeśli po spróbowaniu kapusta
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More okazałaby się zbyt kwaśna, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Przepis podała: Bogusława Łabuz z Koła Gospodyń Wiejskich w Senisławicach.