101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 7 lutego, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kapusta wigilijna

PrzezMarzena Smoręda
15 grudnia 2022
w KULINARIA
Kapusta wigilijna / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kapusta wigilijna / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Kapusta wigilijna

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 kg kwaszonej kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
  • 1 kg fasoli Jaś
  • 4 cebule
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • grzyby suszone
  • 10 śliwek suszonych

Sposób przygotowania

KapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zalać wodą i ugotować do miękkości. Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować. Po godzinie gotowania do kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More dodać cebulę zeszkloną na oleju, przyprawy, suszone grzyby, suszone śliwki (chwilę wcześniej namoczone). Całość gotować jeszcze pół godziny. Do kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More dodać ugotowaną fasolę Jaś, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jeśli po spróbowaniu kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More okazałaby się zbyt kwaśna, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Przepis podała: Bogusława Łabuz z Koła Gospodyń Wiejskich w Senisławicach.

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij69Tweet43Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.