Składniki
- 2 kubki dorodnej fasoli
- 2 duże marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- 1 duża pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- 1 średni selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More
- 1 duży porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More
- 2 pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More
- kawał dobrze uwędzonej, wiejskiej kiełbasy
- osełka masła
- dwie łyżki mąki
- majeranek
- zioło macierzanki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Fasolę moczymy 12 godzin w wodzie źródlanej. Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, a porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More w talarki. Zaprawiamy zasmażką z masła i dwóch łyżek mąki. Dodajemy zioła i przyprawy.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej