Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Przepis na kaszę po chocimowsku przekazywany był we wsi Chocimów z pokolenia na pokolenie. Od dawien dawna na wsi bazowano na składnikach, które dawała polska ziemia, m.in. kasze. Gotowano ją szczególnie na Przednówku, w okresie przed nowymi zbiorami, w czasie, kiedy kończyły się zapasy żywności z poprzedniego roku, czyli zwykle pod koniec zimy. Dolegliwości przednówka i czas jego trwania były uzależnione od majętności gospodarzy oraz od wielkości zbiorów w poprzednim roku. U gospodarzy bogatych było to określenie mało znaczące, wyznaczające tradycyjnie porę roku w okolicy przedwiośnia i wiosny. Dla gospodarzy biednych był to okres wymuszonego postu, podczas którego spożywano właśnie resztki kaszy, zebrane w okolicznych lasach suszone grzyby i olej.
Kasza po chocimsku
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1/2 kg kaszy gryczanej
- 5 szklanek wody
- 7 dag grzybów suszonych
- 3-4 średnie cebule
- olej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Do garnka z osoloną wrzącą wodą dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do osiągnięcia lekko złotego koloru, a następnie ostudzić. Namoczone grzyby pokroić na dowolną formę (może być w kostkę lub w plasterki) i dusić na oliwie. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Na koniec wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i olejem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich „Chocimowianie” z Chocimowa.