101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kasza po chocimsku

PrzezMarzena Smoręda
14 lutego 2023
w KULINARIA
Kasza po chocimowsku / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kasza po chocimowsku / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Przepis na kaszę po chocimowsku przekazywany był we wsi Chocimów z pokolenia na pokolenie. Od dawien dawna na wsi bazowano na składnikach, które dawała polska ziemia, m.in. kasze. Gotowano ją szczególnie na Przednówku, w okresie przed nowymi zbiorami, w czasie, kiedy kończyły się zapasy żywności z poprzedniego roku, czyli zwykle pod koniec zimy. Dolegliwości przednówka i czas jego trwania były uzależnione od majętności gospodarzy oraz od wielkości zbiorów w poprzednim roku. U gospodarzy bogatych było to określenie mało znaczące, wyznaczające tradycyjnie porę roku w okolicy przedwiośnia i wiosny. Dla gospodarzy biednych był to okres wymuszonego postu, podczas którego spożywano właśnie resztki kaszy, zebrane w okolicznych lasach suszone grzyby i olej.

Kasza po chocimsku

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 5 szklanek wody
  • 7 dag grzybów suszonych
  • 3-4 średnie cebule
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Do garnka z osoloną wrzącą wodą dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do osiągnięcia lekko złotego koloru, a następnie ostudzić. Namoczone grzyby pokroić na dowolną formę (może być w kostkę lub w plasterki) i dusić na oliwie. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Na koniec wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i olejem.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich „Chocimowianie” z Chocimowa.

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij70Tweet44Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.