101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kłopoty polskich szparagarni przez wojnę na Ukrainie

Szparagi. Fot. pixabay.com

Fot. pixabay.com

– Wojna na Ukrainie ograniczyła w tym sezonie liczbę pracowników z tego kraju; brakuje rąk do pracy – powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze. Połowa polskich szparagarni działa w Wielkopolsce.

Rozpoczęty w kwietniu sezon szparagowy potrwa do końca czerwca; producenci przekonują, że tegoroczne szparagi są dobrej jakości, Polacy jedzą je coraz chętniej; nie ma problemu z ich zbytem – większy kłopot jest ze zbiorem.

– Póki szparagów było mało, jeszcze sobie radziliśmy. Teraz zaczynają się problemy – brakuje ludzi do zbioru. Duże plantacje opierają się na pracownikach sezonowych z zagranicy, w poprzednich latach były to przeważnie osoby z Ukrainy. W tym roku nie ma ich tyle, co zwykle – mężczyźni wrócili do kraju, na wojnę – powiedział Jakobsze.

Jakobsze przyznał, że właściciele plantacji różnie radzą sobie z brakiem pracowników.

– Część z nich decyduje się na odstąpienie od zbioru szparaga białego. Niektórzy plantatorzy będą likwidowali starsze plantacje, nie będą mieli kim zbierać. Przetrwają mniejsze, rodzinne plantacje liczące 10-20 ha – problem mają te większe, liczące po kilkadziesiąt ha – powiedział.

Marian Jakobsze przyznał, że obecne problemy plantatorów mogą wpłynąć na wielkość produkcji w kolejnych latach.

– Wiele zależeć będzie od tegorocznych decyzji plantatorów – czy całkowicie zlikwidują plantacje, czy jedynie odstąpią od zbioru szparaga białego i zdecydują się na zbiór szparagów zielonych. Nie należałoby zbyt pochopnie likwidować plantacji – także dlatego, że ich stworzenie i utrzymanie było dla właścicieli znaczącą inwestycją finansową – powiedział.

W tym roku problem stanowi też wzrost cen nawozów, jednak, zdaniem ekspertów, w przypadku szparagów producenci mogą obniżyć poziom nawożenia, nie obniżając specjalnie plonów.

Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga powiedział, że tym roku sezon szparagowy rozpoczął się od ceny 35-37 zł za kilogram, obecnie kilogram szparagów kosztuje około 20-22 zł.

– Jakość szparagów jest niezła, zima nie była aż tak mroźna, wypustki są wypełnione. Dominują szparagi zielone, gospodynie preferują je ze względu na to, że wymagają one mniej pracy przy przygotowaniu. Spożycie krajowe zdecydowanie rośnie z roku na rok – coraz mniej wysyłamy za granicę – powiedział Jakobsze.

Krajowa produkcja szacowana jest na 10-13 tys. ton. Niespełna dekadę temu podawana wielkość była niższa o połowę.

Według obecnych wyliczeń w Polsce jest około 2,5 tys. ha szparagarni. Połowa z nich działa w Wielkopolsce. Co czwarta polska szparagarnia działa w powiecie wolsztyńskim, najwięcej plantacji w kraju znajduje się w gminie Przemęt. Poza Wielkopolską największe uprawy są w województwie dolnośląskim i lubuskim.

Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca.

Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także uważana za afrodyzjak.

Tagi do tego wpisu
Tagi: statystykiszparagarnieszparagiwojna na Ukrainieżywność
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Smacznego weekendu. Wołowina po burgundzku

Następny wpis

Jakie zioła zbierać w maju?

PAP

PAP

Serwis informacyjny PAP - codzienny Serwis Informacyjny to zawsze najbardziej aktualne i wiarygodne informacje o gospodarce, polityce, sprawach społecznych, kulturze, nauce i sporcie - przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu - z kraju i z zagranicy. CSI zawiera zarówno materiały własne, uzyskane przez dziennikarzy PAP, jak też doniesienia agencji prasowych z całego świata. W Serwisie publikowane są także komunikaty oficjalne instytucji rządowych oraz organizacji i podmiotów gospodarczych, w tym spółek giełdowych. Wydawca: Polska Agencja Prasowa SA, 00-502 Warszawa, ul. Bracka 6/8; www.pap.pl

Następny wpis
Mniszek lekarski. Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Jakie zioła zbierać w maju?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.