Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Kluski z soczewicy
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 szklanki soczewicy ugotowanej na sypko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- czosnek
Sposób przygotowania
Ciepłą soczewicę włożyć do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnić. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Uklepać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić całość ręcznie (jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Ulepić zgrabne, nieduże kluseczki, lekko spłaszczyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kluski można podawać z sosem, pomidorami, jabłkiem i śmietaną.
Przepis podała Ewa Zaczek-Kucharska Gospodarstwo Agroturystyczne Lipówka w Brudzowie.