101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kluski z soczewicy

PrzezMarzena Smoręda
15 grudnia 2022
w KULINARIA
Kluski z soczewicy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kluski z soczewicy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Kluski z soczewicy

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki soczewicy ugotowanej na sypko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sposób przygotowania

Ciepłą soczewicę włożyć do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnić. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Uklepać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić całość ręcznie (jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Ulepić zgrabne, nieduże kluseczki, lekko spłaszczyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kluski można podawać z sosem, pomidorami, jabłkiemJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More i śmietaną.

Przepis podała Ewa Zaczek-Kucharska Gospodarstwo Agroturystyczne Lipówka w Brudzowie.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij70Tweet44Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.