Kotlet z ciecierzycy z sałatami z nowalijek i podsmażanych świeżych owoców oraz gazpacho
Wydrukuj przepisSkładniki
- Truskawki 0.5kg
- Maliny 100g
- Pomidorki koktajlowe 200g
- Szpinak świeży 200g
- Masło 100g
- Olej 0.5l
- Ciecierzyca sucha 0.5 kg
- Pomidory w puszce w całości lub cząstki 250g
- Czosnek 1 główka
- Cebulka szalotka 6szt
- Parę listków świeżej rucoli, bazylii i botwinki do dekoracji
Sposób przygotowania
Kotlety: Ciecierzycę gotujemy około 60 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Zimną ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy ugotowane ziemniaki. Formujemy płaskie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Sałatka: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Podsmażamy na nim szalotkę , czosnek i pomidorki koktajlowe. Dodajemy świeży szpinak, ulubione owoce i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gazpacho: Pomidorki z puszki blendujemy z czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem, papryką i listkami bazylii.
Sposób podania:
Kotlety przekładamy na talerz. Z liści botwinki, rukoli i i bazylii robimy ozdobę na boku talerza, na to wykładamy sałatkę szpinakowo-owocową.