101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Kugiel mieszczański

PrzezMarzena Smoręda
27 stycznia 2023
w KULINARIA

 

Kugiel mieszczański / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kugiel mieszczański / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More w kuchni tradycyjnej zajmują szczególne miejsce. Warzywo to jest tanie, pożywne i łatwo dostępne, dlatego stanowiło i stanowi podstawę wielu posiłków.

Kugiel mieszczański to stara żydowska potrawa, przypomniana przez panie z gminy Koprzywnica. Tereny te były w dużej mierze zamieszkiwane przez ludność pochodzenia żydowskiego. W drugiej połowie XIX wieku w koprzywnickim rynku odbywały się dwa zajazdy, na których serwowano między innymi kugiel. Tradycja ta przetrwała do dziś. Najprostsza wersja była przyrządzana z samych ziemniaków z cebulką i boczkiem.

Kugiel mieszczański

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 kg mięsa baraniego, gęsiego lub kaczego
  • 4 cebule
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • majeranek
  • oregano
  • rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania

ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wystudzoną cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, jajkami i mąką. Całość doprawić przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i pozostałymi ziołami. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Sprawioną tuszkę mięsa gęsiego lub kaczego oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.

Pokrojone mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Grubą blachę do pieczenia posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 °C. Przygotowane wcześniej składniki należy ułożyć w blasze kolejno warstwami: lekko wytopiony boczek, przyrządzoną masę ziemniaczaną, podsmażone mięso, przyrządzoną masę ziemniaczaną, podsmażone mięso, przyrządzoną masę ziemniaczaną, lekko wytopiony boczek. Blachę z ziemniaczanym ciastem włożyć do piekarnika na najniższą półkę i piec około 1,5 godziny. Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze jedną godzinę, ciągle w tej samej temperaturze. Kugiel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zrumieniony. Podaje się go na gorąco, krojąc w duże kawałki. Dobrze smakuje polany sosem borowikowym z dodatkiem surówki z kiszonej kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, jak również polany kwaśną śmietaną.

Przepis podały: mieszkanki Koprzywnicy.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij75Tweet47Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.