101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
piątek, 19 kwietnia, 2024

BROKUŁ

Brokuły
Brokuły

Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica Plenck) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za przodka kalafiora. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym (niski indeks glikemiczny) oraz mało kalorii – w 100 g brokuła to 31 kcal. Dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Ma silne właściwości przeciwutleniające.

PORADY

Brokuł preferuje glebę żyzną, przepuszczalną o wysokiej zawartości substancji organicznej.

CIEKAWOSTKI

Nazwa brokuł wywodzi się z włoskiego broccolo, natomiast łaciński odpowiednik to brachium, co oznacza gałąź, ramię.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Cezar
Rozsada: II poł. VI IX-X
Sadzenie rozsady do gruntu: II poł. VII IX-X
Sebastian
Rozsada: III V-VI i III poł. VIII-X
Grunt: II poł. V – do poł. VI V-VI i III poł. VIII-X
Sadzenie rozsady do gruntu: IV-VII V-VI i III poł. VIII-X
Wiarus
Rozsada: I poł. III i I poł. VII
VI – X
Sadzenie rozsady do gruntu: VI-X

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA